• Bomba la Tirana - Uran Butka
Bomba la Tirana - Uran Butka

Bomba la Tirana - Uran Butka

LibrariaDelfin

Descriere

Traducere din limba engleza de Bogdan Ceausescu
 

Aceasta carte abordeaza cel mai reprezentativ caz al crimelor comunismului din Albania si, in acelasi timp, cea mai mare si fara precedent ilegalitate din istoria dreptului albanez si strain.
Decizia de a savarsi un asasinat in masa a fost luata nu intr-o instanta de judecata, ci in cadrul Biroului Politic al Partidului Muncii din Albania. A fost o decizie politica ce a dus la arestarea imediata – in lipsa unor mandate si fara a exista o hotarare a instantei – a aproximativ 150 de oameni aflati pe listele mortii intocmite de Securitatea Statului si la executarea fara proces a celor mai de seama dintre acestia.
Nu a existat nicio cercetare, nicio ancheta, niciun proces sau apel impotriva condamnarii lor la moarte, toate masurile luate de regimul comunist fiind ilegale. Ulterior executiei, au inceput demersurile pentru plasmuirea unor documente false, mistificatoare, care sa lase impresia ca procesul ar fi avut loc, dar acele acte au ramas nesemnate.
Cei 22 de intelectuali nevinovati au fost impuscati la miezul noptii de 26 spre 27 februarie, pe malul raului Erzen, in apropierea satului Mënik, si aruncati intr-o groapa comuna, legati unul de altul cu sarma ghimpata. Imediat dupa executie, familiile lor au fost internate, prin violenta si in lipsa oricarei hotarari judecatoresti, in lagare de concentrare si de munca fortata.
Cartea Bomba la Tirana este istoria unei crime, a unei crime de stat.


URAN BUTKA s-a nascut la Tirana, Albania, in 1938. A absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii din Tirana in 1961 si a fost profesor de limba si literatura albaneza timp de 16 ani. Politician, istoric, scriitor si cercetator, Butka a fost persecutat politic al regimului comunist si a participat la Miscarea Democratica din anii 1990.
A fost redactor-sef al ziarului Liria si deputat al Partidului Democrat in Parlamentul albanez in doua legislaturi: 1992-1996 si 1996-1997.
Incepand cu anul 1997, s-a angajat in activitati de cercetare stiintifica, in special in domeniul istoriei nationale si al creatiei literare si publicistice, iar in prezent este director al Institutului de Studii Istorice „Lumo Skëndo” din Tirana.

Produse similare

Review-uri ( Review-uri)

Acest produs nu are review-uri

Fii primul care scrie un review

Detii sau ai utilizat produsul?

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga un review

Produse de la acelasi producator