• Drept administrativ. Vol. 2 Dreptul administrativ al bunurilor. Editia a 4-a - Ovidiu Podaru
Drept administrativ. Vol. 2 Dreptul administrativ al bunurilor. Editia a 4-a - Ovidiu Podaru

Drept administrativ. Vol. 2 Dreptul administrativ al bunurilor. Editia a 4-a - Ovidiu Podaru

LibrariaDelfin

Descriere

Lucrarea Drept administrativ. Vol. II. Dreptul administrativ al bunurilor. Reguli domeniale. Exproprieri reprezinta o analiza complexa si aprofundata asupra unui concept fundamental al dreptului – proprietatea, in relatia sa cu administratia publica.

Cei trei piloni pe care este structurata lucrarea sunt: domeniul public – administratia trebuie sa puna in valoare bunurile afectate unei utilitati publice; domeniul privat – administratia trebuie sa rezolve problema bunurilor sale proprietate „privata”, in fine exproprierea – administratia, in dezvoltarea proiectelor sale, se loveste adesea de bunurile particularilor, care ii sunt necesare.

Ajunsa la cea de-a 4-a editie, lucrarea de fata, actualizata in raport cu ultimele modificari legislative, precum si cu jurisprudenta si doctrina recente si completata cu observatii si concluzii utile, reprezinta un studiu cuprinzator al activitatii administratiei publice, urmarind sa puncteze cele mai relevante aspecte ale conduitei administratiei publice fata in fata cu bunurile, ale sale indeosebi, dar si ale particularilor.

Astfel, lucrarea Drept administrativ. Vol. II. Dreptul administrativ al bunurilor. Reguli domeniale. Exproprieri este utila deopotriva studentilor, in aprofundarea acestei parti a dreptului administrativ, dar si practicienilor, avand in vedere multitudinea de probleme ce se nasc in legatura cu domeniul public si privat al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, precum si cu exproprierea pentru cauza de utilitate publica.

Ce legatura exista intre domeniul public si circuitul civil? Primul e guvernat de reguli aflate deasupra celui de-al doilea, reguli de putere publica. Aceasta natura juridica, reclamata de existenta interesului public/utilitatii publice, justifica toate marile reguli care guverneaza bunurile stapanite de administratia publica, de la aceea a inalienabilitatii lor, instituita chiar prin Constitutie, la aceea, fireasca, a precaritatii tuturor drepturilor particularului asupra acestor categorii de bunuri. Dar si regimul domenial al proprietatii private a statului si a unitatilor administrativ-teritoriale este compus tot din reguli de drept public, derogatorii de la dreptul comun, care ajunge sa nu se aplice aproape niciodata. Principiul prioritatii interesului public fata de interesele private justifica inclusiv notiunea de expropriere. Insa, aceasta „prioritate” nu exclude ideea de echilibru intre interesul public si dreptul de proprietate privata: istoria ne invata, astfel, ca generalizarea regimurilor domeniale, ca si lezarea grava a caracterelor drept si prealabil ale despagubirii stabilite pentru bunurile expropriate, afecteaza grav insusi statul de drept si fundamentele democratiei...

Ovidiu Podaru

Produse similare

Review-uri ( Review-uri)

Acest produs nu are review-uri

Fii primul care scrie un review

Detii sau ai utilizat produsul?

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga un review

Produse de la acelasi producator