• Traditii uitate in Balcani - Antoaneta Olteanu
Traditii uitate in Balcani - Antoaneta Olteanu

Traditii uitate in Balcani - Antoaneta Olteanu

LibrariaDelfin

Descriere

Prin prisma mitologiei, prof. dr. habil. Antoaneta Olteanu doreste sa ofere o prezenta de adancime a unitatii balcanice pe care o regasim adesea in sistemul de gandire, de viziune asupra lumii, dar si in cel al traditiilor si obiceiurilor vechilor comunitati din Balcani, elemente care vor fi reluate si in cadrul unor studii comparatiste introduse in acest volum. Asa cum spune autoarea, „Mitologia constituie unul dintre cele mai vechi straturi culturale, care cuprinde atat elemente de credinta, cat si ritualuri, practici cotidiene indispensabile activitatilor cotidiene. Spre deosebire de alte culturi, mitologia ca atare nu s-a pastrat in intregime, fiind marcata de oralitate ca element dominant de transmitere a ei, dar multe elemente au supravietuit chiar si in eposul eroic, in balade, legende, descantece, farmece si practici divinatorii”. Macar din comparatiile cu mitologiile vecinilor – slava, germanica, romanica, se vede destul de bine ca pentru o mare parte din aceasta zona fondul mitologic nu este de sorginte indo-europeana, ci chiar mai vechi, prin prezenta masiva a personajelor mitologice femei, mature si chiar in varsta. Nu mosii, ci babele constituie depozitarele sistemelor de credinta, sunt pazitoarele oamenilor si ale intregului univers si sunt prezente tot timpul in viata lor, intr-o forma sau alta. Studiul respectiv vorbeste despre personificari-patroni ai elementelor, duhuri protectoare ale bolilor si nu in ultimul rand babele descantatoare, moase etc. O alta particularitate desprinsa este cea constatata in legatura cu duhul casei in acest spatiu, reprezentat mai ales sub forma de sarpe, si nu cu o infatisare antropomorfa. Spatiul balcanic cunoaste, de asemenea, in mitologia sa, un set de personaje colective demonice, mai degraba pazitoare ale normelor de comportament, decat marcate de un demonism animalic, oameni-centauri care isi fac aparitia in perioade-cheie pentru exercitarea acestui control. La greci si bulgari, macedoneni, sarbi avem Kallikantzaroi si Karakongioli, iar la romani – pe Santoaderi. In afara de fondul vechi, influente importante vin si din stratul turcesc.

Volumul de fata este rezultatul unui efort colectiv pe care l-am coagulat in cadrul unui vast proiect de cercetare asupra Balcanilor, demarat de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului (IASCCL). M-am oprit asupra istoriei culturale a Balcanilor si, din aceasta, am incercat sa pun accent pe aspectele etnologice si antropologice pe care le revela cercetarile din spatiul balcanic, in acord si cu preocuparile mele principale. Am declansat astfel, in anul 2022, o serie de prelegeri pe teme balcanice, sustinute de specialisti in domeniu. De asemenea, am organizat, tot sub egida ISACCL, doua sesiuni de comunicari consacrate acestei problematici, sub numele Traditii uitate in Balcani. Subiectul general a starnit un mare interes, si nu numai pentru etnologii si antropologii pe care contam, ci si pentru cei preocupati de domeniul imagologiei, studiului mentalitatilor, istoriei si chiar politologiei. Astfel a aparut acest volum compozit. Intr-un fel, era si normal, realitatile balcanice prezinta in continuare interes pentru multi cercetatori si temele de dezbatere merg la pachet – de la traditii vechi, extrem de bine conservate, la relatii sociale si comportamente nationale patimase ce fac sa vorbim mai mereu de scantei ce continua sa iasa din butoiul cu pulbere niciodata stins.

Oricat de ciudat ar parea la prima vedere, toate studiile sunt legate intre ele, toate reflecta spiritul balcanic in complexitatea lui. Am putea constata, de asemenea, la o privire superficiala, ca sunt multe teme deja batute, care nu mai merita sa fie abordate. Revizitarile sunt necesare, am vazut si vom mai vedea. Comparatii nu sunt facute asa cum ar trebui – sunt bune si cele intre doua culturi, dar, pentru spatiul balcanic, ar fi nevoie de jonglarea cu mai multe, pentru a surprinde si mai bine trasaturile zonale. Oricum, nu exista studii superflue, toate sunt niste piese de mici dimensiuni intr-un puzzle urias care inca isi mai asteapta inchegarea.

Antoaneta Olteanu

Produse similare

Review-uri ( Review-uri)

Acest produs nu are review-uri

Fii primul care scrie un review

Detii sau ai utilizat produsul?

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga un review

Produse de la acelasi producator