• Ocolul Pamantului in 80 de zile - Jules Verne
Ocolul Pamantului in 80 de zile - Jules Verne

Ocolul Pamantului in 80 de zile - Jules Verne

LibrariaDelfin

Descriere

Ocolul Pamantului in 80 de zile (Around the World in Eighty Days) este un roman clasic de aventuri, publicat pentru prima data sub forma de serial in Le Temps, intre 6 noiembrie si 22 decembrie 1872, si in volum in 1873. In aceasa poveste, londonezul Phileas Fogg, care si-a angajat recent un nou valet, pe francezul Passepartout, face un pariu cu prietenii sai din Reform Club ca poate sa faca ocolul pamantului in 80 de zile. Calatoria se bazeaza pe revolutionarea transporturilor, eveniment care marcheaza secolul al XIX-lea, si inceputul revolutiei industriale. Aparitia noilor modalitati de transport (calea ferata, vaporul cu aburi) si deschiderea canalului Suez in 1869 au scurtat distantele, prin intermediul timpului necesar parcurgerii lor.

Povestea incepe la Londra, la 2 octombrie 1872. Phileas Fogg este un gentleman necasatorit, care locuieste in Savile Row din Burlington Gardens. In ciuda averii sale, domnul Fogg traieste o viata modesta, avand obiceiuril respectate cu o precizie matematica. Daca ar fi reusit ocolul pamantului in 80 de zile, ar fi avut un castig de doua mii de lire, dar, pe de alta parte, daca ar fi pierdut, ajungea sa datoreze aceasta suma. Insotit de Passepartout, el pleaca cu trenul din Londra la 8: 45 PM, pe 2 octombrie 1872, intoarcerea la Reform Club fiind stabilita pentru 21 decembrie 1872.

Romanul Ocolul Pamantului in 80 de zile a fost scris intr-o perioada grea, atat pentru Franta, cat si pentru Jules Verne. Era in timpul razboiului franco-prusac (1870-1871), perioada in care acesta a fost inrolat in Paza de Coasta, avea dificultati financiare (nu ii fusesera platite drepturile de autor pentru lucrari anterioare), iar tatal sau murise de curand. Cu toate acestea, Verne a fost incantat de activitatea sa la noua carte, ideea venindu-i intr-o cafenea din Paris, in timp ce citea un ziar.

Inovatiile tehnologice din secolul al XIX-lea au facut posibil ocolul globului rapid si mai usor. In special terminarea primei rute feroviare transcontinentale din Statele Unite (1869), legatura de cale ferata de pe teritoriul indian (1870) si deschiderea Canalului Suez in 1869 au facut ca o calatorie turistica in jurul lumii sa fie, pentru prima data, posibila. Un alt motiv l-au constituit explorarile si descoperirile care au dus la o crestere a confortului si sigurantei. Oricine ar fi putut sa elaboreze un plan pentru o calatorie in jurul lumii.

Verne este deseori caracterizat ca un autor futurist sau de literatura stiintico-fantastica, dar in aceasta lucrare nu exista nicio urma de fictiune stiintifica. Cartea este foarte populara in lume, caci ea ramane un memorabil portret, realizat de catre un strain, al Imperiului Britanic,„in care soarele nu apune niciodata”.

Produse similare

Review-uri ( Review-uri)

Acest produs nu are review-uri

Fii primul care scrie un review

Detii sau ai utilizat produsul?

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga un review

Produse de la acelasi producator