• Ierburi uitate | Mona Petre
Ierburi uitate | Mona Petre

Ierburi uitate | Mona Petre

Nemira

Descriere

O colectie de cautari botanice si experimente culinare inspirate de flora spontana, cu asocieri de gusturi si tehnici de gatit din alte vremi.„Aparent paradoxal, volumul Monei Petre se poate citi atat ca studiu de istorie culinara, cat si ca schita pentru o Noua Bucatarie Romaneasca, urbana si moderna. Autoarea construieste prin acest volum o versiune autohtona de cucina povera, reabilitand o serie de ingrediente vegetale (salbatice sau din gradinile taranesti) pe care paradigma dogmatica si uniformizatoare a Bucatariei Nationale (festiva, opulenta, centrata pe carne) le alungase in coltul obscur al bucatariei de post. Volumul nu este doar o carte de retete, ci o cercetare de arheologie culinara, prin care autoarea extrage ingrediente, instrumentar, tehnici de preparare si retete istorice, le distileaza printr-un imaginar cosmopolit de chef si le proiecteaza pe o scena globala foarte actuala de New Cuisines: eclectice, oneste, minimaliste.”Monica Stroe,specialista in antropologia alimentatiei ,,Va incurajez sa luati aceasta carte drept sursa de inspiratie pentru un alt fel de a gati, care sa porneasca nu de la retete, asa cum se intampla cu majoritatea cartilor de bucate, ci de la ingredientele pe care le aveti la indemana. Gatitul nu ar trebui sa aiba reguli care tin de conventii sociale, de traditie, de obisnuinta sau de statut. Actul de a gati, asa cum il inteleg si il practic, este unul de continua creatie, de explorare a imaginatiei, de eliberare. Hrana si prepararea ei ma invata in fiecare zi despre natura, despre echilibru si imi intareste respectul pentru toate formele de viata.” Mona PetreMona Petre si-a tradus pasiunea pentru arta si arheologie in studii superioare de design si istorie. Lucreaza ca graficiana, fotografa si cercetatoare pentru o paleta larga de proiecte, in colaborare cu diferite institutii, ONG-uri si companii. Este autoarea proiectului Ierburi uitate, inceput in 2013, o ampla colectie de articole si fotografii personale dedicata recuperarii cunoasterii si utilizarii plantelor alimentare din flora spontana. In 2017, a cofondat Gradina Istorica in parteneriat cu Gradina Botanica din Bucuresti – o gradina ,,de bucatarie" populata cu specii cultivate si consumate inaintea sosirii si raspandirii plantelor din Lumea Noua. Este autoarea unei carti de ilustratie botanica, Regatul Plantelor, publicata in 2016. Actioneaza ca voluntara pentru o serie de proiecte independente din diverse alte domenii: educatie de patrimoniu, arta politica, activism de mediu, educatie canina.

Produse similare

Review-uri ( Review-uri)

Acest produs nu are review-uri

Fii primul care scrie un review

Detii sau ai utilizat produsul?

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga un review

Produse de la acelasi producator