• Drept civil. Familia. Editia a 3-a - Marieta Avram
Drept civil. Familia. Editia a 3-a - Marieta Avram

Drept civil. Familia. Editia a 3-a - Marieta Avram

LibrariaDelfin

Produsul nu mai face parte din catalog, veti fi redirectionat catre alte produse similare in 15 secunde

Descriere

Lucrarea Drept civil. Familia se centreaza pe dispozitiile Codului civil cuprinse in Cartea a II-a „Despre familie”, materia fiind actualizata cu modificarile legislative intervenite pana in luna iunie 2022 (inclusiv Legea nr. 191/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului si Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale).

Daca primele doua editii au avut ca obiectiv principal explicarea reglementarilor din Codul civil, pentru a facilita asimilarea lor in practica, aceasta noua editie aprofundeaza institutiile juridice din perspectiva numeroaselor acumulari legislative, doctrinare si jurisprudentiale care s-au produs dupa mai bine de 10 ani de la intrarea in vigoare a Codului civil.

Cartea Drept civil. Familia beneficiaza si de o noua structura: prima parte este dedicata „familiei ca uniune de persoane”, iar partea a doua trateaza „regimurile patrimoniale”, respectiv regimurile matrimoniale (specifice casatoriei) si raporturile patrimoniale in cadrul parteneriatului neinregistrat (uniune de fapt/concubinaj). 
Pentru ca istoria dreptului familiei este istoria ideilor pe care oamenii le au despre familie, lucrarea ofera si un tablou succint al familiei traditionale, care sa permita intelegerea contrastelor si a dinamicii familiei contemporane, puternic marcata de dreptul european al drepturilor omului si de dreptul Uniunii Europene. 

Sunt abordate atat teme clasice care ar necesita o reformare (de exemplu, adoptia majorului), cat si teme noi, precum dreptul la casatorie si la viata de familie in cazul persoanelor cu dizabilitati intelectuale si psihosociale, din perspectiva modificarii Codului civil. O atentie speciala este acordata autoritatii parintesti, avand in vedere ca cea mai consistenta parte a litigiilor de familie graviteaza in jurul raporturilor dintre parinti si copii in cazul separatiei parintilor care isi disputa, uneori dramatic, locuinta copilului si programul de relatii personale. De asemenea, sunt analizate aspecte sensibile legate de executarea titlurilor referitoare la minori, din perspectiva dreptului national si a jurisprudentei europene. 

Lucrarea Drept civil. Familia se adreseaza deopotriva studentilor si practicienilor (magistrati, notari, avocati, executori judecatoresti, mediatori), care vor putea regasi facil informatia esentiala, dar si discutii aprofundate cu privire la unele probleme actuale, controversate in doctrina si in jurisprudenta.

Dr. Marieta AVRAM este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, fiind titular al cursurilor de Dreptul familiei si regimuri matrimoniale, si avocat in Baroul Bucuresti. A facut parte din Comisia de redactare a Proiectului noului Cod civil.

Produse similare

Review-uri ( Review-uri)

Acest produs nu are review-uri

Fii primul care scrie un review

Detii sau ai utilizat produsul?

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga un review

Produse de la acelasi producator