• Tratat teoretic si practic de contencios administrativ, vol 1, 2 si 3. Editia a II-a, revizuita - Oliviu Puie
Tratat teoretic si practic de contencios administrativ, vol 1, 2 si 3. Editia a II-a, revizuita - Oliviu Puie

Tratat teoretic si practic de contencios administrativ, vol 1, 2 si 3. Editia a II-a, revizuita - Oliviu Puie

LibrariaDelfin

Produsul nu mai face parte din catalog, veti fi redirectionat catre alte produse similare in 15 secunde

Descriere

„Tratat teoretic si practic de contencios administrativ, volumul I, editia a II-a, revizuita, modificata si completata potrivit Codului administrativ, Legii nr. 554/2004 si actelor normative speciale interne si unionale, a Tratatului teoretic si practic de contencios administrativ, volumul I, editia 2015”, a fost elaborata in contextul mutatiilor semnificative aduse institutiei contenciosului administrativ prin dispozitiile Legii nr. 212/2018, ale Codului administrativ aprobat prin O. U. G. nr. 57/2019 si ale altor normative speciale din dreptul intern si dreptul unional.

Amploarea modificarilor si completarilor aduse institutiei contenciosului administrativ prin aceste acte normative a impus o modificare si o revizuire substantiala a primului volum al lucrarii editat in anul 2015 la prestigioasa editura Universul Juridic din Bucuresti, astfel ca acesta face in prezent obiectul a doua volume.

Astfel, urmand structura volumului I editat in anul 2015, primul volum al prezentei lucrari este structurat in trei titluri, respectiv: Titlul I, care contine aspecte de ordin general in materia contenciosului administrativ, evolutia istorica a institutiei contenciosului administrativ, precum si implicatiile Codului administrativ in materia contenciosului administrativ; Titlul II, intitulat „Recursul administrativ prealabil in contenciosul administrativ tipic si in contenciosul administrativ special, decompetenta altor instante decat cele de contencios administrativ specializate”, realizeaza o analiza ampla si interdisciplinara a recursului administrativ in contenciosul administrativ si in contenciosul de drept comun, realizandu-se, totodata, o analiza ampla a contestatiei administrative fiscale reglementate de noul Cod de procedura fiscala prin raportare la recursul administrativ reglementat de Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ; Titlul III al lucrarii analizeaza recursul jurisdictional in contenciosul administrativ, analizandu-se aspecte de noutate si probleme controversate care vizeaza recursul jurisdictional in materia contenciosului administrativ, in urma modificarilor legislative intervenite dupa adoptarea Legii nr. 212/2018 si a Codului administrativ, precum: actele administrative premergatoare emiterii actului administrativ si contenciosului actelor administrative premergatoare; raspunderea pentru adoptarea de acte administrative premergatoare adoptarii/emiterii actului administrativ final si raspunderea autoritatilor publice pentru acte administrative nelegale; conditiile exercitarii actiunii in contencios administrativ; obiectul actiunii judiciare; actele administrative asimilate si contenciosul actelor administrative asimilate; regimul juridic de ordin general al jurisdictiilor speciale administrative si al actului administrativ jurisdictional.


„Tratat teoretic si practic de contencios administrativ, volumul II, editia a II-a, revizuita, modificata si completata potrivit Codului administrativ, Legii nr. 554/2004 si actelor normative speciale interne si unionale,  Tratatului teoretic si practic de contencios administrativ, volumul I, editia 2015”, elaborata in continuarea volumului I, cuprinde completarea Titlului III din volumul I, prin care se realizeaza o analiza ampla si interdisciplinara a jurisdictiilor speciale administrative carora prin lege speciala le este conferit caracter administrativ‑jurisdictional si a jurisdictiilor speciale administrative fara caracter jurisdictional in contextul noilor dispozitii instituite de Codul administrativ si de actele normative interne si unionale, o atentie sporita fiind acordata jurisdictiei administrative disciplinare aplicabile functionarilor publici.

Prin acest volum sunt analizate aspecte de importanta majora in contextul legislativ si social existent vizand: regimul juridic al actelor administrative exceptate de la controlul instantei de contencios administrativ si limitele controlului jurisdictional asupra acestor acte administrative, precum si solutionarea litigiilor pe calea recursului paralel.

O analiza ampla este consacrata competentei materiale si teritoriale a instantelor de contencios administrativ in contextul modificarilor si completarilor aduse Legii nr. 554/2004 prin Legea nr. 212/2018 si prin alte acte normative speciale, judecarii cererilor, solutiilor pronuntate de catre instantele de contencios administrativ competente si cailor de atac exercitate impotriva hotararilor pronuntate in fond de catre instantele de contencios administrativ, prin raportare la jurisprudenta si doctrina din materia contenciosului administrativ.

Ca element de noutate, volumul II al lucrarii include aspecte privitoare la contenciosul special in materia litigiilor de cadastru si carte funciara, extrase din lucrarea „Cadastru si publicitate imobiliara. Contenciosul special in materia cadastrului si a cartii funciare”, precum si o revizuire si o modificare substantiala a aspectelor analizate in volumul I al lucrarii, editia 2015, referitoare la solutionarea litigiilor din materie funciara si din materia imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist, pe calea contenciosului administrativ si a contenciosului de drept comun.

O analiza ampla este dedicata suspendarii executarii actului administrativ, precum si aspectelor referitoare la aplicabilitatea unor institutii de drept procesual civil in materia contenciosului administrativ, precum: ordonanta de plata, ordonanta presedintiala, arbitrajul, medierea.


„Tratat teoretic si practic de contencios administrativ, volumul III, editia a II-a, revizuita, modificata si completata potrivit Codului administrativ, Legii nr. 554/2004 si a actelor normative speciale interne si unionale, a Tratatului teoretic si practic de contencios administrativ, volumul II, editia 2016”, a fost elaborata in contextul mutatiilor semnificative aduse institutiei contenciosului administraiv prin dispozitiile Legii nr. 212/2018, ale Codului administrativ aprobat prin O. U. G. nr. 57/2019, ale Codului de procedura fiscala si ale altor normative speciale din dreptul intern, dreptul conventional si dreptul unional.

Amploarea modificarilor si completarilor aduse institutiei contenciosului administrativ prin aceste acte normative a impus o modificare si o revizuire substantiala a volumului II al lucrarii, astfel ca acesta face in prezent obiectul volumului III al prezentei lucrari.

Volumul III al prezentei lucrari, alaturi de celelalte doua volume ale lucrarii, reprezinta dupa adoptarea Legii nr. 554/2004 si a Codului administrativ primul tratat din literatura juridica romaneasca care trateaza in mod exhaustiv, complex si interdisciplinar, atat din punct de vedere teoretic, cat si din punct de vedere practic, cea mai complexa si controversata institutie a dreptului public, institutia contenciosului administrativ.

Astfel, la fel ca si volumul II al lucrarii, editia 2016, volumul III al prezentei lucrari, in considerarea faptului ca, prin raportare la contenciosul administrativ tipic reglementat de Legea nr. 554/2004, sunt reglementate prin acte normative speciale tipuri ale contenciosului administrativ, analizeaza atat contenciosul obiectiv si contenciosul subiectiv tipic, cat si varietatile contenciosului administrativ reglementate prin acte normative speciale, respectiv: contenciosul administrativ fiscal, prin raportare la dispozitiile Codului fiscal si ale Codului de procedura fiscala, fiind acordata o atentie sporita procedurii de executare a hotararilor judecatoresti pronuntate de catre instantele judecatoresti in materia contenciosului fiscal; contenciosul administrativ contraventional; contenciosul administrativ in materia protectiei mediului.

Valorificand doctrina si jurisprudenta romana si franceza, precum si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg, volumul III al lucrarii analizeaza si acorda o atentie deosebita problematicii executarii atat a hotararilor judecatoresti pronuntate in materia contenciosului administrativ in conditiile Legii nr. 554/2004, cat si a celor pronuntate de catre alte instante decat cele de contencios administrativ.

Prin amploarea, complexitatea si vasta documentare in elaborarea volumului III al acestui tratat, apreciem ca acesta va constitui un punct de referinta in dreptul romanesc, atat pentru autoritatile publice cu atributii in materie, magistrati si alti practicieni ai dreptului, cat si pentru cadrele didactice universitare si studenti.

Produse similare

Review-uri ( Review-uri)

Acest produs nu are review-uri

Fii primul care scrie un review

Detii sau ai utilizat produsul?

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga un review

Produse de la acelasi producator