• Limbaje ale adevarului. Eseuri 2003‑2020 - Salman Rushdie
Limbaje ale adevarului. Eseuri 2003‑2020 - Salman Rushdie

Limbaje ale adevarului. Eseuri 2003‑2020 - Salman Rushdie

LibrariaDelfin

Descriere

Traducere din limba engleza si note de Iulia Gorzo

Reunind texte scrise intre 2003 si 2020, Limbaje ale adevarului cuprinde reflectiile intelectualului Salman Rushdie in eforturile sale de a intelege epoca de imense schimbari culturale pe care o traieste. Captivandu‑si cititorul pe o serie extrem de larga de subiecte, Rushdie scrie despre natura povestirii ca necesitate umana, asternand astfel, in nenumarate forme, o scrisoare de dragoste adresata insesi literaturii. Scriitorul exploreaza semnificatiile profund personale ale operelor sau vietilor reale ale unor autori ca Shakespeare, Cervantes, Samuel Beckett si Toni Morrison, mediteaza profund asupra naturii „adevarului”, se delecteaza cu plasticitatea inepuizabila a limbajului si a creativitatii umane si ofera o perspectiva proaspata asupra migratiei, multiculturalismului si cenzurii.

„O carte captivanta… Rushdie scrie cu eruditie si multa empatie, cu putere de observatie si umor. «Literatura n-a pierdut niciodata din vedere ceea ce lumea noastra pusa pe cearta incearca sa ne faca sa uitam.» Admiratorii lui Rushdie vor fi incantati.” (Publishers Weekly)

„O colectie de texte cat se poate de variate, sub semnatura distinsului romancier, unite prin devotamentul sau fata de libertatea artistului si respingerea vehementa a cenzurii in orice forma. Volumul ii pune in lumina spiritul generos, dedicat promovarii operei confratilor sai artisti si apararii dreptului acestora la exprimarea fara oprelisti a propriei creativitati. O carte plina de farmec si pasiune, o sursa inepuizabila de informatii – un festin literar.” (Kirkus Reviews)

„Salman Rushdie este unul dintre cei mai mari scriitori ai epocii noastre, un titan al literaturii.” (Neil Gaiman)

Salman Rushdie s‑a nascut la Bombay (azi Mumbai) in 1947. La varsta de treisprezece ani a plecat in Anglia, unde a studiat istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. Dupa absolvire s‑a mutat la Karachi, in Pakistan. A avut o scurta si nefericita experienta in televiziune, dupa care s‑a intors in Anglia, unde si‑a construit o cariera de scriitor profesionist. A debutat in 1975, cu Grimus, dar romanul care l‑a impus definitiv a fost Copiii din miez de noapte (1981), distins in acelasi an cu Booker Prize si cu The Booker of Bookers in 1993. I‑au urmat volumele Rusinea (1983), Versetele satanice (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini in 1989, Harun si Marea de Povesti (1990), Ultimul suspin al Maurului (1995), Pamantul de sub talpile ei (1999), Furie (2001), Shalimar clovnul (2005), Seducatoarea din Florenta (2008), Luka si Focul Vietii (2010), Doi ani, opt luni si douazeci si opt de nopti (2015), Casa Golden (2017), Quichotte (2019). Pe langa romanele mentionate, a mai publicat culegerea de povestiri Orient, Occident (1994) si volumele de publicistica Patrii imaginare (1992) si Dincolo de limite (2002) si jurnalul de calatorie Surasul jaguarului (1987). In 2012 i‑a aparut volumul de amintiri Joseph Anton: Memorii, in care dezvaluie cu o sinceritate taioasa evenimentele din perioada cea mai grea a vietii sale, cand, in urma condamnarii la moarte de catre ayatollahul Khomeini printr‑un edict religios, a fost silit sa se ascunda treisprezece ani sub un nume fals. De‑a lungul carierei, Rushdie a fost recompensat cu numeroase distinctii literare pe langa cele amintite mai sus: Golden PEN Award, premiul James Tait Black Memorial, James Joyce Award, Prix du Meilleur Livre Étranger. In 1983 prozatorul a devenit membru al Royal Society of Literature. In 1999, Franta i‑a acordat titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2007 i‑a fost decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, iar in 2008 a devenit membru al American Academy of Arts and Letters. Din anul 2000, Salman Rushdie locuieste in Statele Unite, in New York City. In 12 august 2022, pe cand se pregatea sa tina o conferinta la Chautauqua Institution din Chautauqua, New York, Salman Rushdie a fost injunghiat de mai multe ori pe scena de un barbat in varsta de douazeci si patru de ani, Hadi Matar, din Fairview, New Jersey. Scriitorul a supravietuit, dar a suferit rani grave, in urma carora si‑a pierdut vederea la un ochi si capacitatea de a‑si folosi o mana.

Produse similare

Review-uri ( Review-uri)

Acest produs nu are review-uri

Fii primul care scrie un review

Detii sau ai utilizat produsul?

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga un review

Produse de la acelasi producator