• De la Golania la #rezist. Jurnal civic 2017-2019 - Ruxandra Cesereanu
De la Golania la #rezist. Jurnal civic 2017-2019 - Ruxandra Cesereanu

De la Golania la #rezist. Jurnal civic 2017-2019 - Ruxandra Cesereanu

LibrariaDelfin

29.71 lei

12.75 lei
-58%

Descriere

La aproape trei decenii de la miscarea civica Golania din Piata Universitatii, in 1990, a aparut miscarea #rezist, cu proteste ce au cuprins intreaga tara, declansate impotriva schimbarilor in justitie dorite de coalitia corupta aflata la guvernare. Acesta este jurnalul personal tinut de Ruxandra Cesereanu in perioada 2017-2019, cind s-a implicat activ in protestele din Cluj, fiind adesea printre oamenii care au iesit in strada. Trei ani de viltoare sociala si politica in tara noastra sint sintetizati in acest jurnal, evidentiind cele mai aspre momente de criza, dar si micile victorii care au pastrat vie speranta protestatarilor si i-au ajutat sa „reziste” pina la destramarea coalitiei de guvernare din 2019. De la Golania la #rezist contureaza caruselul de emotii si reactii prin care a trecut autoarea in timpul protestelor, asemenea celor cu care a impartasit dorinta de trezire civica a Romaniei si de aparare a unor principii fundamentale pentru democratie.

„Dupa ce am vazut cu ochii mei manifestatia-maraton din Piata Universitatii si am auzit discursurile din balconul Universitatii, reactiile multimii, cintecele, spiritul parodic, umorul, rugaciunile comunionale, ceva s-a trezit definitiv in mine. Acelui ceva eu ii spun constiinta morala. Era o energie noua, de observator lucid si combativ, implicat in ceea ce se intimpla in tara sa. Acel ceva m-a facut sa ma preschimb intr-un actant civic din 1990 incoace, chiar daca mi-au ramas tabieturile de spectator. In latura mea socio-politica sint mai degraba un raisonneur si, in mod cert, o analista a mentalitatilor. Piata Universitatii 1990 m-a facut sa fiu asa ceva, m-a marcat definitiv si definitoriu, de aici mi se trage meteahna de comentator, acesta a fost inceputul.” (Ruxandra Cesereanu)

Ruxandra Cesereanu este poeta, prozatoare, eseista. Profesor la Catedra de literatura comparata a Facultatii de Litere din Cluj, face parte din stafful Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, de la Cluj, in cadrul caruia sustine ateliere de scriere creativa in poezie, proza si scenariu de film. Este redactor-sef la revista de cultura Steaua. Dintre volumele de poezie si proza ale scriitoarei publicate pina acum amintim: Zona vie (poeme, 1993); Purgatoriile (proza scurta, 1997); Oceanul Schizoidian (poeme, 1998, 2006); Tricephalos (roman, 2002, 2019); Venetia cu vene violete. Scrisorile unei curtezane (poeme, 2002, 2017); Kore-Persefona (poeme, 2004); Nasterea dorintelor lichide (proza scurta, 2007); Coma (poeme, 2008); Angelus (roman, 2010); California (pe Somes) (poeme, 2014, 2015); Scrisoare catre un prieten si inapoi catre tara (poem-manifest, 2018, 2019). Zece din cartile sale de poezie si proza au fost traduse in engleza, italiana, maghiara, bulgara. 

Produse similare

Review-uri ( Review-uri)

Acest produs nu are review-uri

Fii primul care scrie un review

Detii sau ai utilizat produsul?

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga un review

Produse de la acelasi producator