• Asculta cum canta vantul. Pinball, 1973 - Haruki Murakami
Asculta cum canta vantul. Pinball, 1973 - Haruki Murakami

Asculta cum canta vantul. Pinball, 1973 - Haruki Murakami

LibrariaDelfin

Produsul nu mai face parte din catalog, veti fi redirectionat catre alte produse similare in 15 secunde

Descriere

Traducere din limba japoneza de Angela Hondru

Asculta cum cinta vintul a fost ecranizat in 1981 de regizorul japonez Kazuki Omori.

Alcatuind, impreuna cu In cautarea oii fantastice, halucinanta „Trilogie a Sobolanului”, romanele Asculta cum cinta vintul (1979) si Pinball, 1973 (1980), reunite in acest volum, prefigureaza nu numai fascinatia lui Murakami pentru literatura si cultura occidentale, ci si unele dintre temele predilecte ale operei sale: singuratatea individului, nevoia de tovarasie sau zadarnicia existentei. Cele doua romane pastreaza continuitatea anumitor decoruri (pitorescul Bar al lui J) si personaje (naratorul fara nume, J si Sobolanul); Asculta cum cinta vintul urmareste peripetiile unui student la biologie intors in orasul natal in perioada vacantei de vara si complicatele sale relatii amoroase. Pinball, 1973, cel de-al doilea roman, se concentreaza asupra pasiunii lui obsesive pentru jocul de pinball si vietii de zi cu zi in alienantul Tokyo, alaturi de misterioasele gemene 208 si 209, ascultind muzica, fumind, bind bere sau mincind cartofi prajiti.

„In romanele lui Murakami nu exista chimono, bonsai si tatami. Proza lui e strabatuta de o mare admiratie pentru cultura occidentala, mai ales cultura pop americana din anii ’50-’60. Lasind la o parte numele unor locuri, ale unor mincaruri, personajele sale ar putea foarte bine sa traiasca in Santa Monica… Produse ale unei culturi prospere, rafinate, manifesta un soi curios de ennui american si se pling intruna de vietile lor superficiale si materialiste.” (Los Angeles Times)

„Disparitii misterioase si tristeti la fel de inexplicabile, chiar si nebunie – asa arata sumbrul peisaj psihologic in care Haruki Murakami isi asaza romanele. Geografic, e vorba despre Tokyo, insa ar putea fi oricare dintre orasele vaste, nemiloase ale lumii, unde oamenii se pierd precum lacrimile in ploaie.” (The Economist)

„Pentru Murakami, adevarul se afla in afara lumii organizate de vorbire. Romanele lui subliniaza adesea valoarea muzicii ca antidot la ingustimea cuvintelor. Muzica ancoreaza lumile personajelor sale, dar le si ilumineaza, iar discografia cuprinsa in scrierile lui este o cheie de interpretare.” (The Times Literary Supplement)
 
Haruki Murakami, unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani, s-a nascut in 1949, la Kyoto. A studiat teatrul la Universitatea Waseda din Tokio. Experienta de proprietar al unui bar in care se cinta jazz (reflectata in romanul sau din 1992, La sud de granita, la vest de soare) si cea de traducator al operelor lui F. Scott Fitzgerald, John Irving, Truman Capote si Raymond Carver isi vor spune cuvintul in formarea sa ca mesager al unei Japonii occidentalizate – un tinut amagitor, lipsit parca de suflet si suflu, al carui spirit stravechi pare sa fi disparut aproape in intregime. Primul sau roman, Asculta cum cinta vintul (1979), i-a adus Premiul Gunzo, fiind urmat de Pinball, 1973 (1980) si In cautarea oii fantastice (1982, distins cu Premiul Noma). In 1987 a publicat Padurea norvegiana, bestseller international, tradus in numeroase limbi si vindut in milioane de exemplare. Murakami a mai publicat volumul de interviuri Underground. Atentatul de la Tokio si spiritul japonez (1997) si romanele La capatul lumii si in tara aspra a minunilor (1985, pentru care a primit Premiul Tanizaki), Dans dans dans (1988), Cronica pasarii-arc (1994, nominalizat la prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award), Iubita mea, Sputnik (1999), Kafka pe malul marii (2002), 1Q84 (2009-2010) si Tsukuru Tazaki cel fara de culoare si anii sai de pelerinaj (2013), precum si volumele de povestiri sau eseuri Elefantul a disparut (1993), Dupa cutremur (2000), Salcia oarba, fata adormita (2006), Autoportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga (2007), Meseria de romancier (2015) si Uciderea Comandorului (vol. 1, 2018). A fost nominalizat in repetate rinduri la Premiul Nobel.

Produse similare

Review-uri ( Review-uri)

Acest produs nu are review-uri

Fii primul care scrie un review

Detii sau ai utilizat produsul?

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga un review

Produse de la acelasi producator